”Hur fxxxan ska jag kunna fatta ett beslut om vart jag ska Rebecka? Jag vet ju inte ens vem jag är?

Bildresultat för vart är jag påväg

Rubriken är ett äkta citat från en klok och erfaren företagsledare i sina bästa år. Vi satt och resonerade vad personen skulle göra med sin personalgrupp som har utmaningar på alla håll och kanter. Vi hade målat upp de olika alternativen och tittat på olika konsekvenser som kunde komma ut ur besluten. Samtliga beslut skulle vara modiga, utom ett, det var tryggt. 

När vi satt där kom insikten till mig. Ut ur min mun for;  ”Vila ditt hjärta. Tillåt dina änglar att vara med dig. Bjud in och berätta vad du vill ha hjälp med. Ta ett steg i taget. Att änglarna kan guida dig utifrån att de ser helheten, betyder att du själv behöver lita på dem, men ta ett steg i taget. Forcera och driv på, men låt ditt hjärta vila”

Denna ledare, vi kallar honom Kalle, tror på änglar, så även om det låter knasigt i detta nu, så var det helt naturligt där och då. Tillåt mig beskriva fem signaler jag såg och som jag nu vill att du ska vara vaken. För det handlar om ditt hjärta är på väg att bli utmattat. Både fysiskt, mentalt och andligt. När Kalle fick följande frågor blev svaret och följande steg så glasklara, för mig. För Kalle började nu en lång resa.

Bildresultat för vart är jag påväg

 

FEM FRÅGOR TILL DIG

  1. Känner du dig utmattad både fysiskt och psykiskt och har ingen energi för att engagera dig vare sig i familjen eller i nya arbetsprojekt?
  2. Känner du av eller är du själv ständigt negativ i attityd och irriterar dig lätt på allt och alla?
  3. Känner du dig otillräcklig på arbetet eller känner du att du inte behövs någonstans?
  4. Upplever du fysiska symptom som huvudvärk, muskelspänningar och sömnlöshet.
  5. Känner du av en molande oro, allmän ångest eller andra psykiska symptom.

 

Hur många ja fick du?

Jag möter människor och lyssnar på människor som är stressade. I detta fall såg varken Kalle eller jag tecknen. Kalle är ju driven, engagerad och ambitiös.  I denna stund vi hade tillsammans blev det så glasklart. Hans programmering på att vara duktiga, hinna och klara allt blev så tydlig. Han kom helt plötsligt på att han inte vet hur han stannar upp och njuter av livet. Han kunde inte ens fatta ett beslut om vart han skulle med organisationen.

VÄRDERA INTE SYMPTOMEN – VÄRDERA BESLUTET 

Utmattningssyndrom kan drabba alla. Så låt oss inte lägga någon värdering i det. Utan låt oss hjälpas åt att hitta balansen i ditt liv. För handen på hjärtat så  är det enklare att se symptomen hos andra än hos sig själv. För inte är väl du utmattad? Att vara utmattad innebär olika för olika människor, det manifestera sig helt enkelt på olika sätt. Om du känner igen dig på fler punkter än en så kan du lida av eller vara på väg in i riskzonen.

Dessvärre är detta symptom som inte alltid syns utanpå. Många gånger blandas det nämligen ihop med engagemang och ambition. Ur ett samhällsperspektiv har lärare, idrottsledare och föräldrar fostrat den ”duktiga medarbetaren” och då kan du ju inte må dåligt! Eller kan det vara så att du som förälder, medmänniska, kollega, partner börjar närma dig bristningsgränsen för att ha svårt att komma ur din situation? Att fatta beslut om att byta väg utan synlig anledning är modigt. Vi behöver fler modiga beslut tänker jag.

Bildresultat för modiga beslut

På arbetsplatser är det enkelt att identifiera vilka som är i riskzonen. Hemma i ett förhållande kan det vara lite tuffare. Men generellt sett kan vi säga, och paradoxalt nog är det just den ambitiösa som är i riskzonen. Är arbetsgivare bra på att hjälpa sina kollegor? Nja, vi har blivit bättre, men vi kan göra mer. Är du som partner bra på att hjälpa din partner? Är du som person bra på att hjälpa dig själv?

TIPS TILL LEDAREN/CHEFEN – på jobbet

Det första jag rekommenderar arbetsgivare att göra är förebygg. Bygg starka kollegor innan du sliter ut de mest ambitiösa. Nog för att det kommer fler, men det gynnar inget företag att arbeta med människor på detta sätt.

Det andra jag vill säga till arbetsgivaren är att inte lösa problemet själv när det väl är där. Du som chef i första hand är arbetsgivare, inte terapeut eller doktor. Problem som har med den anställdes privatliv att göra kräver kloka beslut. Där har chefen en begränsning i sin roll. Att finnas till bakom insatsen är en sak.

TIPS TILL LEDAREN

Ja, idag har jag pratar om utmattning utifrån jobb, men jag pratar också om din relation eller avsaknaden av jobb eller relation. Livspusslet är tufft och beslut ska alltid fattas. Jag började med att skriva, vila ditt hjärta. Du kanske tycker det är tufft att vila hjärtat när det är så mycket eller lite runt omkring.

Bildresultat för vila ditt hjärta

Detta inlägg började med person som uttryckte sig;  ”Hur fxxxan ska jag kunna fatta beslut om vart jag ska, när jag inte vet vem jag är?!” Och ja, det är normalt att känna så. Men att inte göra något åt det är dumdristigt. För dina beslut förändrar ditt liv, varje dag, oavsett. Har du dessutom ansvar för en arbetsplats är det dags att ta ansvar och visa att du lever som du lär. Så vila ditt hjärta, lyssna på vem du är. Sen kan du enklare fatta modiga beslut som tar dig och ditt högre syfte dit ni ska. Låter det enkelt, nja, jag vill inte påstå att det är det. Men det är kul att lära känna sig själv, igen.

ByButeo flyger medvetet, klarsynt och harmoniskt.

//Rebecka

 

————————————————————————————————————————–

Vi hjälper dig med att förebygga utmattning och vi arbetar med människor som vill hitta sig själva.

Idag arbetar vi med en föreläsning “Bli en bättre kollega” som sedan följs upp av

En semi-distansutbildning för autentiskt ledarskap för kollegor. 3 moduler och 15 steg.

Hör av dig om du vill veta mer. Malmö Stad har påbörjat resan – kanske är det dags att vi kommer till ert företag nu?

Maila eller ring för ett förutsättningslöst möte.

//Rebecka

—————————————————————————————————————————-

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *