Feedback och änglar. Del 2

HBildresultat för beröm glädje ängelur går det på att öva på att uttrycka den typ av beröm som du vill se mer av hos dina medmänniskor? Personligen övar jag massor. Det är ovant och en tok-utmaning för mig. Skam den som ger sig, tänker jag. Tack och lov att jag kan be mina böner till änglarna. Det hjälper mig att påminna mig vad jag vill.  

Feedback i form av beröm. Kan det bli för mycket av beröm och kan det vara beroendeframkallande på en negativ nivå? Kan beröm bli tungt att bära? Ja, vill jag spontant skriva. Risken är nämligen att de du vill lyfta slutar känna efter själva. Att du eller de du vill lyfta slutar lita på sitt eget omdöme. Låt oss resonera och fundera lite.
En del psykologer menar att detta beteende redan skapas i familjen och barns uppväxt. Många föräldrar och vuxna berömmer ofta barn när de presterat något bra. Likadant är det i skolan, läraren berömmer eller tillrättavisar i ett agerande. Detta leder till effekter. Pedagogik med bedömning i form av beröm och tillrättavisningar från vuxna gör elever osjälvständiga. Du lär dig inte vad som är rätt eller fel om ingen sagt något. I förlängningen tappar individen ansvarsförmågan. Kommer inte kommandot händer inget. Hänger du med?

Varför är det så här? En tes jag delar är att det bygger på en människosyn som fråntar den enskilde det personliga ansvaret. Det skapar människor där du bara känner dig värdefull om du får höra av andra att du duger och du gör bra saker. Detta utvecklar i sin tur en struktur där varje person är beroende av en auktoritet istället för att självständighet och respekt för olikheter. Förälder, chef, tränare eller lärare.

Hemskt samhälle och outvecklade själar skapas om du frågar mig. Här behöver chefer, tränare, lärare och föräldrar skapa balans i berömmande och tillrättavisande feedback. Låta varje person få känna konsekvenser och ändå bli älskade. Hänger du med?

Fram till en viss ålder är vuxna otroligt nyfikna och tar sig tid att lyssna på barns ord. Vi, jag skriver vi, för jag är en av oss som tränar på att bli bättre, vi ställer intresserade frågor om aktiviteten eller händelsen och väntar på deras ord, deras upplevelse. Du tar dig tid att lyssna på barnens förmåga att uttrycka sig, du vill få dem att lita på sitt eget omdöme. Du vill att de ska utveckla. I den stunden stärker du deras självkänsla, du använder feedback naturligt. I den stunden är ingenting kopplat till prestation.

För mig är det ren kärlek. Det jag tror på. Förutsättningen att vi ska göra varandra bättre. Det kräver självklart att vi möter varandra på olika sätt, då vi alla går igång på olika saker vid olika tidpunkter. Det i sin tur kräver medvetenhet, klarsynthet, ödmjukhet och hårt arbete.

MENTAL ÖVNING

Fundera på när beröm kan bli en styrka och när det blir en fallgrop för dig. Kika även på när du vill ge beröm till någon annan och hur ska du ge just den personen beröm? Skriv ner eller bara tänkprata med dig själv. Kanske bolla med en vän och fråga hur han/hon ser på saken.

Livet är underbart när du får tänka och fundera. Livet är också underbart när du bara får vara, vara den du är och göra det du älskar.

Nu flyger ByButeo medvetet, klarsynt och harmoniskt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *