Hur du skapar framgång med tur

Ingmar Stenmark sa något i stil med ”Tur, jag vet inget om tur. Men ju mer jag tränar desto mer tur verkar jag få” Vad han, omedvetet eller medvetet gjorde, var att skapa ett tillstånd inifrån och ut, utan att kanske helt förstå vad han gjorde. Men det funkade. Tur finns nämligen, och du kan skapa den.

stenmark

En del pratar om skicklighet, träning och uthållighet. I idrottsvärlden pratar vi om vinnarskallar, i  företagsvärlden kallar vi dem miljonärer. Läser du någon studie om dagens miljonärer kommer du se att de delar egenskaper som mod, risktagande och optimism.  Jämför det sedan med människor som aldrig nått ekonomisk framgång eller blivit en av idrottsvärldens vinnarskallar.

De som inte når framgång kallar en del för misslyckade individer. Jag är inte en av dem. Studier visar nämligen att dessa individer också bär på egenskaper som mod, risktagande och optimism. Precis som miljonärerna. Det kan finnas vissa skillnader i kompetens, men vad som verkligen skiljer mellan önskat resultat och oönskat resultat är för det mesta en enda faktor, tur. Vanligt enkel tur. Men va fasiken är tur och vad har jag som mental coach med det att göra?

lite tur

Det finns ju tusentals coacher som jag. Vi visar, lyssnar och frågar dig hur du ska bli mer produktiv, tänka mer positivt och att du ska våga tro på dig själv. Men tänk om vårt jobb bara är ett litet verktyg och att det egentligen handlar om att lära ut det vi kallar tur.

Låt oss enas kring att det är tur som allt handlar om. Enligt Jeffrey Allen, en lärare vid Mindvalley Academy Masterclass menar att detta tillstånd kan konstrueras. Han säger att ”tur och synkronicitet är en naturlig effekt av att energin i din kropp är rätt inställd och du jobbar i harmoni med det” Men hur du ställa in denna energi kroppen?

 

Det är egentligen inte så svårt. Det är nämligen nu min kompetens, erfarenhet och fallenhet kommer in i bilden. Det handlar nämligen om att träna hjärnan. Programmera om och programera in. Använda båda hjärnhalvorna. Bli medveten och klarsynt, med harmoni om dig själv.  Att träna hjärnan att skapa tur är på samma sätt som när du börjar öva för att jogga en mil eller lyfta 130 kg i marklyft. Eller första gången du ska lära dig filma, programmera eller vad det nu må vara. Allt börjar någonstans.

träna hjärnan

Att träna hjärnan uppfattas hos en del som flum, men om vi vet att högra hjärnhalvan dominerar vänstra. Och om vi vet att vänstra halvan har ansvar för medvetande, språkförmåga i både tal och skrift, matematik, logik, analysförmåga samt jagets historiska aspekter och framtidsplaner, samt kontrollerar förmågan en-sak-i-taget. Om vi vet att högra hjärnhalvan står för det undermedvetna, förmågorna som intuition, kreativitet, helhetsuppfattning, känslosamhet, orienteringsförmåga, bildförmåga, formkänsla, igenkänning av ansikten, tolkning av ansiktsuttryck och musikalitet. Högra sidan håller sig till det som finns här och nu, men har en fallenhet att arbeta med många olika saker samtidigt. Om vi nu vet detta och ändå tillåter oss att belöna det logiska och analytiska, då måste jag fråga om du kommer bli förvånad om du får problem med diverse olika händelser i framtiden.  Dessutom vet vi att vi endast agerar 5% på en medveten nivå och 95% utifrån vårt undermedvetna. Och vilken hjärnhalva hade kontroll på det undermedvetna?
fyrklöverNä, kära du. Det är dags att börja så smått att träna hjärnan och ställa in kroppen på rätt frekvens för att skapa tur. Din tur och jag ska på denna blogg vägleda dig.

Medvetet, klarsynt och harmoniskt

//Rebecka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *